Få det bedste ud af din Karrieredag

Din guide

KarriereDagene er en helt unik mulighed for at blive inspireret til din karriere og komme i kontakt med potentielle arbejdsgivere. Men det kan også være overvældende at tage på karrieremesse og starte en dialog med en potentiel arbejdsgiver.

Det er vigtigt at huske, at de forskellige virksomheder på KarriereDagene er der for at møde dig, og derfor gerne vil i kontakt med dig.

Table of Contents
Vores bedste råd
Vær nysgerrig og tal med virksomheder som du ikke umiddelbart tænkte, var noget for dig. Man ved aldrig hvor drømmejobbet gemmer sig.
Et par råd til en god messe

Messe

6 tips til messen

Tænk over, hvad du gerne vil have ud af dit besøg; Inspiration til din karriere, idéer til kommende opgaver, tilbud om praktik eller måske dit første fuldtidsjob?

Søg information om, hvilke virksomheder der kommer på messen. Vælg 3-5 virksomheder du som minimum gerne vil snakke med. Sørg for også at vælge nogen som du ikke kender i forvejen. Det er vigtigt at være nysgerrig og åben overfor de muligheder, der byder sig.

Undersøg lidt om virksomheden på forhånd. Måske finder du en god indgangsvinkel, så du har et par forberedte spørgsmål. Men at lytte og være nysgerrig er det vigtigste.

Eksempelvis:
Hvordan kom du selv ind i virksomheden? Hvad er det bedste ved at arbejde i virksomheden? Hvad er den største udfordring hos jer lige nu? Hvilke kompetencer har I brug for nu og i fremtiden?

Tag på messe sammen, men prioriter at give hinanden god tid alene, når I er faldet i snak med en virksomhed. Lad være med at gå i en større gruppe.

Sørg for, at have din LinkedIn profil opdateret, så du kan linke med de virksomhedsrepræsentanter du har en dialog med. De enkelte virksomheder må desværre ikke tage imod et fysisk CV grundet GDPR.

Tag noter og stikord. Få evt. et visitkort så du ved hvem du snakkede med. Brug evt. notessiderne bagerst i kataloget.

Når du er kommet hjem, kan det være en god idé at handle hurtigt, mens virksomheden stadig kan huske dig. Gerne indenfor 1-2 uger.

skil dig ud fra mængden

CV

Statistikker viser at arbejdsgivere i gennemsnit bruger 30 sek. pr. CV, så du har altså meget kort tid til at fange deres opmærksomhed og skille dig ud fra alle de andre i bunken. Men er du fokuseret, velforberedt og engageret, kan du godt som nyuddannet være med i feltet – og få jobbet. Med nedenstående tips fra Seek’n’Speak, kan du optimere dine chancer for at komme i betragtning. 

OBS! På KarriereDagene kan du få tjekket dit CV af virksomhedsrepræsentanter, så det kommer til at stå helt skarpt. De enkelte virksomheder må dog desværre ikke tage imod dit CV grundet GDPR.

7 tips til det gode CV

Sørg for et kort sammendrag af dine faglige og personlige kompetencer øverst i dit CV.

Det er et faktum at mange arbejdsgivere kun skimmer dit CV i stedet for at nærlæse det, så vær helt skarp i dine budskaber. Sammendraget er en tekst på 5-10 linjer, som skal tegne et autentisk billede af dig som person og kandidat, og give lyst til at læse videre i dit CV.

Hold CV’et enkelt og skær ned på antallet af arbejdsopgaver. Brug i stedet energien på at skrive om den effekt du har skabt eller bidraget til med konkrete eksempler.

Og har der ikke været en klar effekt eller resultater, så beskriv hvad du lærte af at være i den stilling/rolle/virksomhed. Fx ”Som tjener blev jeg ikke målt på konkrete KPIer, men jeg lærte vigtigheden af at lytte, afdække behov og tage alle situationer med et smil.”

Husk at fremhæve de elementer, som er vigtige for den stilling du søger. F.eks. ved at fremhæve de samme eller lignende ord og vendinger, som beskrevet i jobopslaget. Men kun, hvis de selvfølgelig matcher de kompetencer, som du bringer med dig.

Ligesom med ansøgninger, er dit CV ikke statisk. Hav/lav derfor forskellige versioner af dit CV tilpasset de specifikke stillinger, du søger. Hav et grund-CV, som er fundamentet hvor du har alt listet, samlet og beskrevet og lav herfra kortere versioner.

Udover at linke til din opdaterede LinkedIn-profil, kan du også linke til et projekt, som du er særlig stolt af, en artikel du har skrevet, eller den basketklub, du er frivillig i.

Det er med til at skabe troværdighed om dine præstationer og passion. Og har du vundet priser, opnået certifikater eller taget kurser, som har relevans for den stilling, du søger, så inkluder også gerne det.

Suppler dit CV med et videoCV. På den måde kan du differentiere dig fra andre CV’er i bunken, da arbejdsgiveren får et godt indblik i din personlighed og mulighed for at ”møde dig” og sætte et ansigt og personlighed bag CV’et og kompetencerne.

Få altid en ven til at kvalitetstjekke dit CV for struktur og stavebøffer – også når du løbende opdaterer det. Et CV med stavefejl eller rod i rækkefølgen giver sjældent det bedste førstehåndsindtryk.

hvad kan du bidrage med?

Ansøgning

Langt de fleste arbejdsgivere læser CV’et før ansøgningen. Så når du slipper igennem nåleøjet, skal din ansøgning fremstå målrettet til det job, du søger. Så start på en frisk med hver ansøgning, og skriv den til præcis det job, du vil ansøge.

Den gode ansøgning fylder typisk en A4-side. Præcis hvad du skal skrive i din ansøgning afhænger af det opslåede job, virksomheden, dine erfaringer og din personlighed. I nedenstående finder du Jobindex’ 5 gode råd til jobansøgningen.

5 tips til jobansøgningen

Se jobannoncen igennem og bid mærke i de ord og udtryk, virksomheden benytter. Du kan med fordel spejle deres ordbrug i din ansøgning, for det giver virksomheden følelsen af, at I taler samme sprog.

Gå direkte i gang med at fortælle, hvad du kan bidrage med i stillingen, og hvorfor du er velegnet.

Vid, at arbejdsgiverne betragter dit CV som en integreret del af din ansøgningspakke. Så undgå at gentage i ansøgningen dét, du har skrevet i CV’et.

Med mindre du sender din ansøgning i en kuvert med frimærke, så drop adressefeltet.

De fleste arbejdsgivere gider heller ikke læse linjen om, hvor du har set jobannoncen eller typiske venlighedsfraser – de vil meget hellere direkte videre til dét unikke ved dig og din ansøgning.

En guide til linkedin

Linkedin

En aktiv linkedin-profiln kan være en stor hjælp som studerende. Du kan øge dit netværk, og høste store fordele af platformen allerede inden du egentlig behøver det. Du kan lære så meget om det område du ønsker at arbejde indenfor i fremtiden, og du kan finde andre som har gået den karrierevej du ønsker at gå, og blive inspireret af deres erfaringer.

 

Linkedin kan også hjælpe dig med at finde et studiejob – og det skal ikke undervurderes! At opnå erfaringer indenfor et specifikt område kan skabe mange fordele for dit senere arbejdsliv. For det første er der selvfølgelig mange virksomheder som efterfølgende ansætter studentermedarbejdere til fuldtidsstillinger. Men konkrete arbejdserfaring giver dig også en fordel fremfor øvrige studerende efter end uddannelse – og der er typisk mange studerende som søger de samme stillinger lige efter studiet. Det er derfor godt at have brugt tid i en virksomhed indenfor netop det felt som du håber at arbejde med i fremtiden.

 

Herunder kan du læse otte tips fra Talentiir, som kan hjælpe dig til en god linkedin-start som studerende.

8 tips til LinkedIn

Billedet skal vise din professionelle side, så en skjorte er som regel en god idé. Det behøver ikke være taget af en professionel fotograf, du kan sagtens kaste dig ud i det selv – bare husk at have en neutral baggrund, godt lys og selvfølgelig fremstå præsentabel.

Din overskrift behøver ikke mangle på din profil selvom du ikke har et job endnu. I stedet kan du bruge den til at fortælle om hvad du er interesseret i at arbejde med – f.eks. ”Studerer XX, interesseret i HR/Rekruttering”. Har du allerede et job, så kan du overveje at bruge overskriften til mere end bare din jobtitel, fortæl gerne lidt om dig selv også.

Din opsummering er en god måde at beskrive hvad du bruger linkedin til. Hvis du f.eks. er interesseret i rekruttering, og gerne vil arbejde med det i fremtiden, kan du bruge opsummeringen til at understrege det. F.eks. ”Rekrutteringsprocesser er fascinerende, og jeg er klar på at lære mere! Studerer i øjeblikket XX på XX, hvor jeg har fået en dybere forståelse for de teoretiske aspekter, og nu vil jeg gerne omsætte min viden til praksis.”

Lær så meget du kan fra dem der har været i feltet i lang tid. Hvilke udfordringer står de overfor? Hvordan defineres succes netop hos dem? Hvad motiverer dem i deres stillinger? Disse spørgsmål er alle relevante at stille på linkedin! Hele platformen er skabt til vidensdeling, og er derfor perfekt for nysgerrige studerende!

Det kan godt være du ikke føler at du kan bidrage så meget endnu, men at række ud og spørge til folks stillinger og arbejde fordi du er interesseret bliver som regel taget rigtig godt imod, generelt vil folk meget gerne hjælpe studerende.

Skriv dine uni-opgaver på din profil! Vælg et par særligt relevante projekter ud, og lav korte beskrivelser. Udover at dette hjælper andre med at forstå hvad netop du er interesseret i, kan det også hjælpe dig med at identificere dine egne kompetencer og sætte ord på dem.

Lav en kort og præcis liste med dine særlige evner. Måske har du lært en masse om samarbejde igennem dine projekter på uddannelsen? Eller måske er du et naturtalent når der skal skrives artikler, essays eller store opgaver? Kig ud i dit netværk, og se hvilke kompetencer de har på deres profil, find gerne ud af hvilke der går igen indenfor din ønskede type stillinger. Dette kan også hjælpe dig i fremtidige jobinterviews.

Selv hvis du ikke har erfaring indenfor det felt du ønsker at arbejde med, har du måske andre erfaringer at dele. Har du været tjener/bartender/avisomdeler osv.? Disse jobs er også en del af den karrierevej du går, og kan fortælle meget om dine evner. Måske har du lært at håndtere stressede situationer, vrede kunder eller uforudsete forsinkelser? Vurder gerne om noget af denne læring kunne være værdifuld på din linkedin-profil.

Etabler en jobagent, og sørg for at du har keywords på din profil, som typisk går igen indenfor din ønskede stillingstype. Virksomheder søger f.eks. via overskrifter, så sørg for din profil er opdateret og repræsenterer dig kontinuerligt.

Til sidst er det vigtigt at huske at ingen er perfekte – heller ikke på linkedin. Så hop ud i det, og prøv dig frem – og husk at opdatere din Linkedin med alle dine kontakter fra KarriereDagene.

Oplev en rekonstruktion af et

Live jobinterview

Oplev en eksklusiv rekonstruktion af et jobinterview mellem Senior manager, Thomas Korsgaard og nyansatte Natalia Johannesen – og få indblik i rekrutteringsprocessen i Accenture.

Kontakt os

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil vide mere om KarriereDagene.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Bliv opdateret med spændende karriereevents, jobmuligheder og tips til jobansøgning.